Met moleculaire diagnostiek sporen we ziekteverwekkers op door te analyseren of het betreffende DNA of RNA in het lichaamsmateriaal van de patiënt aanwezig is. Met PCR-technieken (Polymerase Chain Reaction) kopiëren we DNA of RNA van een micro-organisme Op een gegeven moment is er zoveel genetisch materiaal gevormd, zodat het detecteerbaar wordt. Deze vorm van diagnostiek is sneller, specifieker en gevoeliger dan de traditionele methode zoals een kweek.

Schematisch overzicht van het principe van de PCR.

Snellere patiëntenzorg

Binnen ons laboratorium groeit het belang van moleculaire diagnostiek razendsnel. Bij traditionele diagnostiek duurt het kweken van micro-organismen enkele dagen tot meerdere weken. Met de DNA/RNA-methode is in de meeste gevallen binnen 24 uur duidelijk of het patiëntenmateriaal een ziekteverwekker bevat. Een gerichte behandeling kan hierdoor sneller worden gestart.

Patiëntgericht behandelplan

Met PCR-technieken bepalen we niet alleen de aanwezigheid van micro-organismen, maar ook de hoeveelheid bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Vooral bij virologie is dit belangrijke informatie. De virale load kan directe gevolgen hebben voor de behandeling van patiënten met HIV, Hepatitis-B of Hepatitis-C. Zo draagt PCR bij aan een betere patiëntenzorg.

Oorzaak resistentie opsporen

Tijdens de behandeling van een infectie kan er resistentie ontstaan tegen de ingestelde behandeling. Door het gericht analyseren van genetisch materiaal, kunnen we veranderingen in de genen van het micro-organisme opsporen. Die veranderingen veroorzaken mogelijk de resistentie tegen medicijnen. Op basis van deze informatie kunt u de behandeling aanpassen.

Meer informatie?

Het toepassingsgebied van moleculaire diagnostiek breidt zich snel uit. Steeds meer testen kunnen op basis van het DNA of RNA van micro-organismen uitgevoerd worden. Wilt u meer weten over moleculaire diagnostiek? Bel 076 – 595 3015 (Amphia), 088 – 706 8314 (Bravis), 013-2212260 (ETZ) of 0115 – 688 700 (ZorgSaam).