Een virus is gespecialiseerd in het binnendringen van de lichaamscel om zich daar te vermenigvuldigen. U komt voortdurend in contact met mogelijk ziekteverwekkende virussen. Gelukkig houden uw huid en slijmvliezen de meeste virussen op afstand. Dringt het virus toch uw lichaam binnen? Dan reageert u op deze indringer met een ontstekingsreactie. Daarbij komen stoffen vrij die ziekteverschijnselen veroorzaken.
Welke virusinfecties zijn er?
Er zijn veel soorten virale infecties mogelijk, enkele (bekende) voorbeelden hiervan zijn:
- verkoudheid
- griep (influenza)
- waterpokkenvirus
- koortslipvirus
- AIDS (HIV-1)
- SARS
- Ebola
Hoe ontstaat een virusinfectie?
Virussen worden overgedragen door bijvoorbeeld hoesten, handcontact of seksueel contact. U vermindert het risico op besmetting door uw handen te wassen en wegwerpzakdoekjes te gebruiken. De meeste virussen zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf. Andere virussen nestelen zich in uw lichaam en raakt u niet meer kwijt. Ze verkeren in slaaptoestand en worden af en toe actief.
Wat houdt virologisch onderzoek in?
Afhankelijk van het type infectie, neemt uw arts bloed of ander lichaamsmateriaal bij u af, of levert u urine of ontlasting in. Onze analisten onderzoeken dit materiaal op de aanwezigheid van ziekmakende virussen. Op basis van de onderzoeksresultaten stellen wij een diagnose en adviseren wij uw huisarts of specialist over uw behandelplan.